За хижа Каваклийка

Хижата е построена през 9 май 1964г. от туристи от сдружение "Средногорец" и доброволци от чирпанска околия и страната. Средства се набират от Българския туристически съюз, Градски народен съвет, предприятия, учреждения и кооперации. Хижата е проектирана от архитект Димитър Духтев от София, а строителството е дело на Ахмед Мехмедов Сюлев и неговите бригади от Горно Ново село и Васил Нешев Найденов от с. Градина. Като в строителството участват и много доброволци. Боровете около хижата са посадени в същия период, от 1963 до 1966.

Построена около 1960-та

Хижата се намира в местност Каваклийка в централната част на Средна гора ( Сърнена Средна гора ), на около 1050 метра надморска височина. Многочесто хората Бъркат Каваклийка СТАРА със Каваклийка НОВА, която в момента не работи, въпреки че е по-късно правена от нашата.

Може да се достигне по хубав асвалтов път. Около нея има два главни пътя, които са с добра настилка, както и през зимата се подържат.

Най-много посетители има през зимните празници и през летния сезон, но хижата РАБОТИ ЦЕЛОГОДИШНО.

Максимален капацитет на хужата – 40 човека.

Налични стаи и санитарен възел:
– 7 двойни стаи
– 3 тройни стаи
– 2 туристически стаи с 8 и 9 легла

Поглед от билото на Каваклийка Нова към Каваклийка Стара, когато все още е работела

По-близък план от билото на Каваклийка Нова към Каваклийка Стара

Какво предлага

Хижа Каваклийка е добре обзаведена, отопление – печки с твърдо гориво, ток, вода, туристическа столова подходяща засъбирания, мероприятия или по предназначение. Освен нея хижата има и зала която може също да се ползва за мероприятия или игри. Отвън ще откриете спортни площадки и голям паркинг за автомобили.

Къде се намира

Хижата се води във Старозагорска област технически – Чирпан, но  сравнително близо и до гр. Пловдив. В долните снимки, ще видите единия път, както и от къде да минете за самата хижа, тъй като туристите, често ходят към Хижа Каваклийка НОВА, която НЕ работи.

Около хижата

Възможност да се разходите до малка рекичка и чешма, в гориста местност с много красиви пейзажи. Около хижата има и различни обекти: Кутела ( повече инфо тук ), Вековно дърво – Кичестия габър ( повече инфо тук ) и други.

Можете да посетите и:
– м. Калето – на около час,
– Кичестия габър – на около два часа.,
Кутела – на около два часа ( кликнете ТУК за повече информация ),
– Светиниколският проход – на около час,
– Голямото кале (средновековна крепост) – на около час,
– х. Свежен – на около седем часа
– х. Братан – на около три часа и половина
– Средновековен манастир “Св. Никола”
…​

 • Изходни пунктове:
  • село Горно Ново село – 1,30 ч
  • село Славянин – 3,15 ч
  • село Турия – 3,30 ч
  • село Чехларе – 4,00 ч
  • село Медово (през Чона кале) – 4,30 ч
  • село Пъстрово – 5,00 ч
  • село Розовец – 5,15 ч
 • Стопанин: Туристическо дружество “Средногорец” – град Чирпан, 6200, бул. “Георги Димитров” № 67, GSM: 0882 / 96-64-42, , E-mailWeb-сайт
 • КОНТАКТ С ХИЖАТА за резервации и въпроси: 0882 964 415
Scroll to Top